fbpx

Mateřské mléko, jenom jídlo nebo základní kámen zdravého vývoje?

Základní doporučení zní: nakojit novorozence do 1. hodiny od porodu a dále kojit na požádaní alespoň do 2. roku jeho života, ideálně i déle.

Každá žena má fyziologickou, fyzickou i psychickou kapacitu poskytnout svému dítěti mateřské mléko. Ne každá však dostane k tomu odpovídající podmínky. Tlak okolí, nepochopení procesu kojení, narušování (vědomé i nevědomé) ranného vztahu mezi matkou a dítětem, sociální postavení ženy – matky, předsudky, polopravdy ohledně kojení a neochota odborníků se dále vzdělávat, kladou současným matkám neustále překážky pod nohy. Osobně mi to přijde jako velká škoda. Mateřské mléko a kojení nejde jednoduše nahradit.

Složení mateřského mléka

Mateřské mléko je popisováno jako přírodní „nejspecifičtější individualizovaná medicína“. V danem čase je komplexně přizpůsobené potřebám konkrétního dítěte. Je to nejlepší strava a jej výhody sahají daleko za hranice základní výživy. Obsahuje všechny vitamíny a živiny, které dítě potřebuje v prvních šesti měsících života. Je to cca 200 různých složek.

Kolostrum, první mléko – tekuté zlato

Kolostrum je první mléko, kterého se miminko po porodu napije. První fáze produkce začíná během těhotenství a trvá ještě několik dní po porodu. Kolostrum je nabité lehce stravitelnými koncentrovanými živinami a sloučeninami podporujícími imunitu i celkové fungováni organismu novorozence.

  • vyšší obsah bílkovin a nižší obsah tuku a cukru ve srovnání s přechodným a zralým mateřským mlékem
  • plné protilátek a bílých krvinek – funguje jako první imunizace miminka
  • vysoké hladiny sekrečního IgA chrání zažívací trakt, pomáhají zabíjet viry a bakterie
  • přírodní projímadlo, rozpohybuje střeva a umožní miminku zbavit se smolky

Díky jeho koncentrovanosti, jej dítě může přijímat pouze v malých množstvích najednou, často stačí pár kapek. Čím častěji se bude novorozenec kojit, tím více potřebných látek dostane.  Během prvních 24 hodin po narození dítěte, tělo matky vyprodukujete v průměru cca 30 mililitrů, druhý a třetí den již cca 60 mililitrů kolostra. Přechodné mateřské mléko začne přicházet kolem třetího dne, kdy se postupně začne tvořit mnohem více mateřského mléka.

Tuky v mateřském mléce

Polovina kalorií a polovina energie, kterou dítě získává kojením pochází z lipidů v mateřském mléce. Kromě energie jsou lipidy důležitým zdrojem esenciálních mastných kyselin a cholesterolu. Jsou nezbytné pro celkový růst, vývoj mozku a zraku děťátka.

Množství tuku v mateřském mléce není konstantní. Mění se v průběhu dne i v průběhu času. Na začátku každého kojení je řidší a méně tučné. Postupně houstne a má vyšší obsah tuku. Čím déle se dítě kojí ze stejného prsu tím více tuku bude přijímat. To může způsobit, že se dítě, kvůli vlastní sytosti, přestane kojit, dřív, než jsme čekali. Tuku i déle trvá, než opustí žaludek. Dítě si spokojeně tráví a rodič má hned pocit, že vypilo málo. Až nastane ten správný čas, dítě se o kojení opět přihlásí. Mateřské mléko produkované pro předčasně narozené děti má také velmi vysoký obsah tuku. Má ho asi o 30 % více než mléko, které se „vyrábí“ pro donošené děti.

Byla identifikována řada různých tuků v mateřském mléce. Dodnes není známa funkce a význam mnoha z nich. Zde je několik známých klíčových lipidů:

  • triglyceridy – tvoří 98 % tuku mateřského mléka a jsou zodpovědné za ukládání energie.
  • cholesterol – nezbytný pro vývoj mozku, nervů a tvorbu hormonů. Dospělí, kteří byli kojeni jako děti, mají zdravější srdce a nižší hladinu špatného (LDL) cholesterolu.
  • kyselina dokosahexaenová (DHA) – podílí se na rozvoji centrálního nervového systému a mozku. Důležitá pro zrak a vývoj očí, zejména u předčasně narozených dětí.
  • komplexní lipidy – důležité pro mozek, žaludek, střeva a kůži.

Cukry v mateřském mléce

Sacharidy jsou nezbytnou součástí jídla. Rozkládají se na jednoduché cukry, aby dodaly energii a vykonávaly klíčové funkce v těle. Jsou také nezbytné pro růst a pohodu malých dětí.

Laktóza – cukr nacházející se jenom v mléce. Disacharid, rozkládající se na glukózu a galaktózu.  Glukóza poskytuje zdroj energie a kalorií nezbytných pro růst a vývoj novorozence. Galaktóza přispívá ke zdravému vývoji centrálního nervového systému.

Oligosacharidy vznikají spojením několika monosacharidů. Hrají významnou roli ve zdraví gastrointestinálního traktu. Jejich úkolem je podpořit ve střevech růst a život zdravého střevního mikrobiomu. Mateřském mléce je jich cca 130–200 různých druhů. Ve srovnání s kravským, asi desetkrát více. Do kojenecké výživy se taky přidávají umělé oligosacharidy. Přírodní látky obsažené v mateřském mléce však nelze nikdy nahradit a přesně zkopírovat.

Bílkoviny v mateřském mléce

Bílkoviny jsou základní živiny, které podporují strukturu a funkce lidského těla. Budují, posilují a opravují orgány, svaly, kosti i krev. Podporují růst a vývoj dítěte, chrání ho před nemocemi. Jsou také nezbytné pro tvorbu hormonů, enzymů a protilátek. Mateřské mléko má, ze živočišných mlék, nejnižší množství bílkovin, zato ale jejich optimální složení pro dítě. Je to z důvodu, že ledviny miminka nedokáží na začátku života dokonale vyloučit všechny bílkovinové metabolity. To samé platí i pro žaludek, který první 3 měsíce života miminka tráví bílkoviny jen minimálně.

Syrovátkové bílkoviny – tekuté a velmi snadno stravitelné. Obsahují protilátky, laktoferin a lysozym, které pomáhají dítěti bojovat proti infekcím a nemocem. Kaseinové bílkoviny – větší, složitější proteinové molekuly, hůře stravitelné.

Poměr těchto dvou složek syrovátky a kaseinu je na začátku laktace 80:20 a postupně se mění na 60:40. S časem syrovátkový protein nadále klesá, dokud není přibližně stejné množství syrovátky i kaseinu později v laktaci. Kravské mléko má tento poměr přesně obráceně, 20:80.

Je to krásně pozorovatelné u dětí na umělém mléku, napijí se a vydrží hodiny spát. Vypnou a jenom tráví obsah žaludku. Kojené děti se budí o mnoho častěji a dožadují se kontaktu s mámou a nové dávky lehce stravitelného mléka.

Mateřské mléko obsahuje i velké množství různých volných i vázaných aminokyselin – stavebních látek bílkovin, zasahujících do všech procesů v těle.

Zajímavé je, že koncentrace bílkovin je vyšší u matek s vyšší tělesnou hmotností s poměrem k výšce.  Nižší u matek, které produkují vyšší objem mléka. Bílkoviny v mateřském mléce nejsou přímo ovlivněny tím, co máma jí.

Další benefity mateřského mléka

Díky protiinfekčním vlastnostem je mléko nabité i dalšími látkami, které chrání miminko před nemocí. Opakovaně se prokázalo, že onemocnění cest dýchacích, infekce uší, trávicí obtíže, a dokonce i obávaná meningitida se u kojených dětí vyskytují méně často a jsou méně závažné. To samé platí i pro možný výskyt alergických projevů a ekzému. Kojené děti mají jen zřídka zácpu kvůli stravitelnosti mateřského mléka. Dále snižuje riziko nadváhy dítěte jako dospívajícího nebo dospělého, stejně tak snižuje riziko výskytu úzkostí či duševních chorob v starším až dospělém věku.

Mateřské mléko obsahuje ještě vodu, vitamíny, minerály, kmenové buňky, bíle krvinky, prospěšné bakterie, enzymy, hormony, protilátky. Vše na míru danému miminku.

Dětí, které jsou výhradně kojeny, mají velmi silnou vazbu na matku. Miminko se s mámou při kojení dostává do pravidelného těsného kontaktu. Opakovaně získává pocit bezpečí a pocit, že je milováno. Emoční vazba, ke které dochází během kojení, přispívá k mentální stabilitě. Platí to i obráceně, ženy, které nekojily nebo přestaly kojit velmi brzy, mají vyšší riziko poporodní deprese. Mnoho jich uvádí, že se při kojení cítí uvolněně. Je to proto, že kojení spouští uvolňování hormonu lásky – oxytocinu.

O mateřském mléce by se daly napsat další dlouhé články. Je to prostě zázrak přírody, který již po staletí zabezpečuje přežití všech generací a není v silách člověka jej uměle nahradit.

Použité zdroje:

Breastfeeding Medicine.com, Internetová stránka bfmed.wordpress.com [online]. Dostupné na internetu, Breastfeeding, advocacy and women’s rightshttps://bfmed.wordpress.com/2018/05/09/breastfeeding-advocacy-and-womens-rights/

Mamila.sk, Internetová stránka mamila.sk [online]. Dostupné na internetu, Materské mlieko je jednoducho úžasné | MAMILA, o. z. nebo Dojčenie (kojenie): Zloženie materského mlieka | MAMILA, o. z.

Medium.com, Internetová stránka medium.com [online]. Dostupné na internetu, Why is Breastfeeding Best for You and Your Baby? | by Papaya LeavesTea | Medium

Theadjustment.com, Internetová stránka theadjustment.com/blog [online]. Dostupné na internetu, Breastfeeding: The special bond between a mom and her baby! (theadjustment.com)

Verywellfamily.com, Internetová stránka verywellfamily.com [online]. Dostupné na internetu The Proteins Found in Breast Milk (verywellfamily.com) nebo Overview of the Lipids in Breast Milk (verywellfamily.com) nebo How the Carbohydrates in Breast Milk Help a Baby Grow (verywellfamily.com)